Minna Kimpimäki |
Korruptio – Transparency Internationalin määritelmän mukaan vastuullisen aseman väärinkäyttö yksityisen edun saamiseksi – on monimuotoinen ilmiö. Ensimmäisenä korruptiosta puhuttaessa mieleen tulee helposti lahjonta, mutta esimerkiksi Yhdistyneiden Kansakuntien korruption vastaisessa sopimuksessa on varsinaisten lahjontatekojen lisäksi määräyksiä myös esimerkiksi omaisuuden kavaltamisesta julkisella ja yksityisellä sektorilla, tehtävien väärinkäytöstä, laittomasta vaurastumisesta ja rahanpesusta.
Lahjontarikosten lisäksi korruptiota voivatkin olla myös erilaiset kavallus- ja petostyyppiset teot. On myös muistettava hyvä veli -verkostot, jotka ovat vaikeasti havaittavia ja arvioitavia yhteistyösuhteita, joissa palveluksia vaihdetaan tuttavuuden perusteella ilman suoranaisia rahallisia korvauksia.
Viime vuosina vastuuta julkisista palveluista on siirretty enenevissä määrin valtion ja kunnan viranomaisilta ja liikelaitoksilta niiden omistamille osakeyhtiöille. Nämä julkisyhteisöjen omistamat yhtiöt jäävät monilta osin sääntelyn tasolla väliinputoajan rooliin ja siksi niitä voidaan pitää korruptiontorjunnan näkökulmasta ongelmallisina toimijoina. Ensinnäkin säännöt toiminnan läpinäkyvyydestä ja asiakirjajulkisuudesta eroavat merkittävästi riippuen siitä, onko kyse viranomaisesta vai yhtiömuotoisesta toimijasta (esimerkiksi kunnan kokonaan omistama osakeyhtiöstä). Virkarikossäännöksiä ei myöskään pääsääntöisesti sovelleta julkisyhteisöjen omistamien yritysten työntekijöihin, vaikka tällaiset yritykset rinnastuvat hankintapäätöksiä tehdessään usein käytännössä enemmän viranomaiseen kuin yksityiseen elinkeinonharjoittajaan.
Kuvio 2: Välittäjien käyttö kansainväliseen liiketoimintaan liittyvässä lahjonnassa. (CC BY 4.0 -license: Minna Kimpimäki)
Kaikissa näissä Suomessa käsitellyissä kansainväliseen liiketoimintaan liittyneissä lahjusrikostapauksissa lahjusrikossyytteet hylättiin viimeistään hovioikeudessa. Hylkäämisten taustalla olivat esimerkiksi ulkomaisen virkamiehen käsitteeseen liittyneet soveltamisvaikeudet tai se, ettei tapauksessa tuomioistuinten näkemyksen mukaan ollut esitetty riittävää näyttöä siitä, että väitettyjä lahjuksia olisi ylipäätään maksettu taikka siitä, että tapauksen vastaaja olisi kontrolloinut syytteessä tarkoitettujen maksujen suorittamista. Myös tietoisuuden ja tahallisuuden toteennäyttäminen osoittautui ongelmalliseksi. Suomen lahjusrikoslainsäädäntö ei näyttäisikään olevan ongelmitta sovellettavissa kansainvälisen liiketoiminnan yhteydessä tapahtuvan lahjonnan tyypillisiin muotoihin.
Monimuotoista ilmiötä torjuttava monimuotoisin keinoin
Lahjusrikossääntelyssä on kyse monimutkaisesta sääntelykokonaisuudesta, joka on monilta osin tulkinnanvarainen ja johon liittyvät vakiintuneet tulkinnat eivät kaikilta osin vastaa kansainvälisiä velvoitteita. Siksi myös tilanteen korjaamiseksi tarvitaan moninaisia toimenpiteitä – lainmuutoksia, koulutuksen ja tukimateriaalin kehittämistä sekä lain tulkintaa ja näytön arviointia ohjaavaa oikeuskäytäntöä.
Koska korruptio on monimuotoinen ilmiö, ei korruption torjuntakaan voi kuitenkaan tyhjentyä vain lahjusrikosten sääntelyyn ja tämän sääntelyn kehittämiseen. Tarvittavien toimenpiteiden moninaisuutta ilmentää valtioneuvoston periaatepäätös kansalliseksi korruptionvastaiseksi strategiaksi ja toimenpideohjelmaksi 2021–2023. Siinä nostetaan esiin erilaisia viranomaisrakenteisiin ja -yhteistyöhön, korruptiotietoisuuteen, läpinäkyvyyden lisäämiseen, lainsäädännön kehittämiseen ja tutkimuksen edistämiseen liittyviä toimia, joita korruption tehokas torjunta edellyttää.
Rikoslainsäädännön ohella korruption torjunnan kannalta keskeistä sääntelyä ovatkin esimerkiksi hankintaprosesseja, päätösten ja sidonnaisuuksien läpinäkyvyyttä, kirjanpitoa ja ilmoittajan suojelua (whistleblowing) koskevat olemassa tai valmisteilla olevat säännökset. Koska korruptio ja korruption torjunta ovat moniulotteisia ilmiöitä, myös korruptiota käsittelevää oikeudellista tutkimusta on tarpeen tehdä monilla eri oikeudenaloilla – esimerkiksi rikos-, hallinto-, virkamies- ja hankintaoikeudellisista näkökulmista.
Tärkeää on myös ylipäätään sen tiedostaminen, että korruptiota esiintyy myös Suomessa. Hyvä sijoittuminen lahjontaa ja korruptiota mittaavissa kansainvälisissä tutkimuksissa ei tarkoita sitä, etteikö korruption vastaisia toimia olisi tarpeen tehostaa myös Suomessa.
No comments:
Post a Comment